Persverklaring NL 31/10/09

vertaald vanuit het Engels  – versie 310108


Met 10.000 in Brussel voor Zelfbestuur
voor de Catalaanse Natie.
Een stevige stap op weg naar onafhankelijkheid. Doe mee!

Waar we voor staan!

“Met 10.000 in Brussel voor Zelfbestuur voor de Catalaanse Natie” kreeg als initiatief vorm via het internet en de wonderlijke digitale wereld van blogs, websites en sociale netwerken zoals Facebook.  De aanzet werd gegeven door een artikel van Enric Canela op een Catalaans blog over Catalaans zelfbestuur ( http://blocgran.cat ) en werd al snel de aanleiding voor verdere spontane  initiatieven op het web zoals een groep op Facebook en een website.
Vanuit deze initiatieven werken we tesamen om een absoluut success te maken van onze wil om in Brussel  op 7 Maart  te betogen voor ons recht om een zelfstandige natie te kunnen zijn.
We willen Catalaans zelfbestuur zowel op de internationale agenda als op de politieke agenda van alle Catalaanse partijen plaatsen.

Tot wie we ons richten.

Dit initiatief “Met 10.000 naar Brussel voor Catalaans zelfbestuur” is een open platform dat open staat zowel voor burgers als voor verenigingen uit de brede Catalaanse samenleving en zich inzetten voor het welzijn van de Catalaanse taal, cultuur en natie. En in het bijzonder staat het open voor de recente burgerinitiaiteven die in Catalonië massaal hebben gemobiliseerd voor zelfbestuur en tegen de aanvallen op de democratische verzuchtingen van Catalonië. En we rijken ook de hand naar de vele arbeiders, bedienden, zefstandigen, vakbondsmensen en sociale werkers die hebben begrepen dat het verdedigen van de werkgelegenheid en de welvaart hand in hand gaat met meer zelfbestuur en de daaruit vloeiende mogelijkheid om zelf te kunnen beslissen en een eigen beleid vorm te kunnen geven.

Maar bovenal richten we ons vooral tot die Catalaanse burgers die het beu zijn om niet te worden gehoord in het huidige Spaanse kader en  die naar Europa willen gaan om daar hun stem te laten horen en bovenal hun wens om een Catalaanse zelfstandige natie te willen zijn.

Ons project wordt niet gedicteerd door welke ideologie dan ook en staat open voor alle burgers en organisaites die willen samen werken met een gezamenlijk doel : de onafhankelijkheid van Catalonië.

Waarom nu ?

Nu dat de globalisatie om zich heen grjjpt kent Catalonië een moeilijke en verwarrende periode in haar geschiedenis. De 3oo jaar lange onderdrukking van de Catalaanse natie door de Spaanse staat is de belangrijkste rem op onze ontwikkeling. Dit  brengt verder onze overlevingskansen in gevaar als natie binnenin een Europa dat uitsluitend Staten erkent.

De tijd is aangebroken. We zitten op een dood spoor sinds de recentste institutionele hervormingen werden gekortwiekt. Hervormingen die nu in de handen liggen van het Spaans Grondwettelijk Hof dat nog een stapje verder wil gaan in het kortwieken ervan. Dit moet, zowel de politieke klasse als de burgers die vooruit willen en een betere toekomst wensen voor Catalonië, aan het denken zetten. De tijd is rijp voor de Catalaanse burgers om te beslissen over hun eigen toekomst. Het is tijd om een international erkende onafhankelijke natie te worden zodat we ons volledig  eigen gemeenschappelijk potentieel in daadkracht kunnen omzetten.

Tijdens de voorbije jaren hebben politici, of ze nu Catalaans, Spaans of Europees zijn, ons getoond dat er geen ander alternatief bestaat voor de Catalanen. Dit voorzover we dezelfde rechten en plichten wensen als de burgers van de andere Europese volkeren met een eigen staat. Daarom moeten wij naar Brussel. Om te betogen voor het recht om één van de erkende Europese Naties te kunnen zijn.

Organisatie :

Contact Deumil.Cat Internationaal: casalscatalans@deumil.cat
Contact Deumil.Cat Pers: premsa@deumil.cat
Contact Deumil.Cat Website : http://deumil.cat/

2 Responses to Persverklaring NL 31/10/09

  1. De Kerpel Joris schreef:

    Goed initiatief.

    Zijn Vlaams-nationalisten ook welkom op de betoging in Brussel op 7 maart? Uit sympathie!

  2. webmaster schreef:

    Iedereen is als persoon, als wakkere bewuste burger, welkom om solidair mee te stappen! 🙂 Propagandamateriaal (vlaggen, spandoeken, …) van andere organisaties dan het organiserend komitee zijn echter waarschijnlijk niet toegelaten. Wat Leeuwevlaggen betreft dat moeten we nog specifiek vragen aan de Catalaanse organisatoren. In alle geval is een patchwork of vrolijke hutsepot van verschillende vlaggen van zich emanciperende regio’s in Europa (Vlaanderen, Wallonië, Schotland, Baskenland, Bretagne, …) en een aantal Europese vlaggen te verkiezen boven alleen maar een groep Leeuwevlaggen. Dus iedereen die met een Leeuwevlag wil afkomen raden we aan om ook iemand mee te nemen met een Waalse, Baskische, Bretoense, Schotse, Europese,… vlag. Maar eerst gaan we nog contact opnemen met de Catalaanse organisatoren want voor hetzelfde geld hebben die liever dat er alleen maar met Catalaanse vlaggen gezwaaid wordt. Maar Vlaams-nationalisten solidair met Catalonië zijn als individu meer dan welkom. En hopelijk stappen er ook nog veel andere mensen van andere ontwakende regio’s mee op. Uit solidariteit met de Catalanen en om het zelfbeschikkingsrecht van volkeren, regio’s en gemeenschappen op de Europese agenda te zetten!
    We houden je verder op de hoogte via dit blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: