Forum


7 Responses to Forum

 1. lieve van landeghem schreef:

  Als geboren Vlaams nationalist en sedert jaren Catalanist lees ik met veel blijdschap over de Vlaamse steun aan deze betoging. Zelf zal ik allicht niet kunnen deelnemen wegens gezondheid. Enkele Catalaanse vrienden komen voor de gelegenheid bij mij thuis logeren, en ik zal hen enkele leeuwenvlagjes meegeven. Jullie die wel gaan meestappen dragen toch ook leeuwenvlagjes hoop ik. Wens jullie veel blije ontroering op 7 maart.

 2. “Geboren” als Vlaams Nationalist? Dat moet u mij eens uitleggen. 😉
  Beter dan alleen maar Vlaamse vlagjes is natuurlijk een internationale hutsepot aan vlaggen van alle emanciperende regio’s van Europa. Neem dus niet alleen een Vlaamse vlag mee maar ook een Waalse, Bretoense, Corsicaanse, Schotse, Baskische, …. vlag. En een paar vriend(inn)en om al die vlaggen te dragen. 😉
  Onze Catalaanse vrienden geven de aanzet. Laat ons solidair mee betogen. Maar ook inzien dat we samen sterker staan, zij aan zij met alle regio’s en gemeenschappen van Europa. Niet alleen Catalanen en Vlamingen. We zijn met veel meer en solidair met iedereen. Bestel nu al op e-bay een rits vlaggen die alle staatsgrenzen in vraag stelt. Haal naast een Vlaamse vlag ook al die andere vlaggen erbij! Breek die staatsgrenzen open en denk internationaal. Onafhankelijkheid voor iedereen en internationale solidariteit! Dat moet ons antwoord zijn op de Catalaanse voorzet.

 3. lieve van landeghem schreef:

  Hendrik,
  Ik kom uit een ‘zwarte’ familie, en heb het dus met de moedermelk binnengekregen. :)) Ik heb niets tegen Baskische of Schotse e.d. vlaggen, maar ik heb enkel leeuwenvlaggen. Brussel zal symbolisch kleuren: de Belgische tricolore in 2 gescheurd, geel-rood voor Catalonie en geel-zwart voor Vlaanderen. Ik vind het hartverscheurend dat ik er niet zelf bij kan zijn. Ik vind je inzet en ernst in deze kwestie indrukwekkend. Proficiat, en ook dank. Ik neem aan dat Casal Català je bekend is?, = de Catalaanse vereniging in Brussel die o.a. culturele activiteiten organiseert en cursussen Catalaans aanbiedt. http://www.ccbrusselles.org/

 4. webmaster schreef:

  Een “zwarte familie” verwijst naar de donkere jaren 40. Onder andere naar mensen die toen aangesloten waren bij het VNV (Vlaams Nationalistisch Verbond). Het VNV, oorspronkelijk geworteld in de Vlaamse Beweging, heeft toen alras haar flamingantische ideeën ingeruild voor een extreem racistisch en autoritair nationalisme volledig tegengesteld aan wat de brede Vlaamse Beweging toen voor stond. De leuzen van de Vlaamse Beweging waren toen : Zelfbestuur, Nooit Meer Oorlog en Onverfranst Onverduitst. Het VNV was wel degelijk nationalistisch maar dan op een manier waarbij ze zich ‘de facto’ volledig buiten de brede Vlaamse Beweging had gezet. Het VNV, als bondgenoot van NAZI-Duitsland, stond aan dezelfde kant als Spanje onder Franco. Dit “zwart” nationalisme is niet het nationalisme van de brede Catalaanse Beweging of van de brede Vlaamse Beweging. Zowel de Catalaaanse organisatoren van de betoging in Brussel op 7 Maart als de brede Vlaamse Beweging vertegenwoordigen een vooruitstrevend humanistisch “nationalisme” dat bevrijdend en emanciperend werkt en dat niets maar dan ook niets gemeenschappelijks heeft met het extreme reactionaire nationalisme van autoritaire racistische en anti-democratische bewegingen, groepen of partijen. Ons “nationalisme” is niet zwart maar heeft alle kleuren van de regenboog. Die regenboog zal op 7 Maart in Brussel in de eerste plaats gekleurd worden door de geel-rode vlaggen van Catalonië en verder met de solidariteit van vrije wakkere en solidaire burgers uit Vlaanderen, Wallonië, Bretagne, Schotland, Baskenland en meer. Voor een onafhankelijk Catalonië in een sociaal Europa van vrije autonome regio’s waar culturele diversiteit gewaarborgd wordt door het erkennen en emanciperen van onze vele gemeenschappen en regio’s. Voor het waarborgen van het democratisch recht op zelfbeschikking. Voor onafhankelijkheid en samenwerking! Afspraak op Zaterdag 7 Maart in Brussel solidair met onze Catalaanse vrienden en vriendinnen.

 5. lieve van landeghem schreef:

  Probeert u nu mij in een extreem reactionaire, autoritair rascistische en anti-democratische hoek te duwen? De politieke context van vandaag verschilt wel wat van de historische context van 70 jaar geleden, webmaster. Of lees ik u verkeerd?

 6. webmaster schreef:

  Misschien kan u om elke verwarring uit te sluiten uitleggen waarom u er prat op lijkt te gaan af te stammen van een “zwarte familie” en wat u daaronder verstaat?

  Ons standpunt : het nationalisme van het VNV in de jaren 40 zoals het nationalisme van het Vlaams Belang vandaag is niet het nationalisme van de Catalaanse organisatoren van de betoging van 7 Maart of van de brede Vlaamse Beweging. De Catalaanse organisatoren staan, zoals de brede Vlaamse Beweging, niet voor een zwart maar voor een kleurrijk nationalisme. In de huidige politieke context waarbij we een heropleving van het rechts-populisme in gans Europa vaststellen, ook in Vlaanderen, is het nodig om dit duidelijk te stellen. Dat is bij deze gebeurd.

  Aan iedereen : tot zaterdag! Laat de partijvlaggen thuis maar de vlaggen van alle emanciperende regio’s van Europa en de hele wereld mee!

 7. lieve van landeghem schreef:

  Ik ben fier op mijn afkomst, cultuur, opvoeding, identiteit. Mag het? Ik schuil me dan ook niet achter een pseudoniem. Ik heb bedenkingen bij uw autoritaire redenering die mij aan het Vlaams Belang linkt en het VNV vrij ongenuanceerd uit zijn historische context haalt. Ik heb ook twijfels aangaande de grote verscheidenheid aan vlaggen die u in Brussel wenst te zien. De Catalanen zelf brengen allicht 3 verschillende versies mee. Meer heb ik u niet te vertellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: