Vlaams Parlement bezoekt Catalaans Parlement

Dinsdag 3 februari – 15u30 – Bezoek aan het Catalaans Parlement


Catalonië is al jarenlang een belangrijke partner voor Vlaanderen. Zowel het Vlaamse als het Catalaanse Parlement maken deel uit van CALRE (Conference of European Legislative Assemblies). Parlementsvoorzitter Vanderpoorten bracht samen met leden van het Uitgebreid Bureau een werkbezoek aan het Catalaanse Parlement.

Dinsdag 3 februari bracht een delegatie van het Vlaams Parlement een bezoek aan het Catalaans Parlement in Barcelona. Dit gebeurde op uitnodiging van de voorzitter van het Catalaans Parlement, Ernest Benach. Bedoeling was de banden tussen beide regio’s aan te halen en gedachten uit te wisselen over het streven naar een grotere autonomie in Vlaanderen en Catalonië.

Hoofdmoot van het bezoek was de werkvergadering van onze delegatie – waarin alle fracties van het Vlaams Parlement – aanwezig waren – met een delegatie van het Catalaanse Parlement. Heel uitgebreid werd informatie verschaft en gediscussieerd over de rol van regionale parlementen in Spanje en België, en vooral ook over hun relatie tot Europa. Vooral over dit laatste onderwerp heeft Catalonië nog veel te leren van Vlaanderen. Ook al kan de Europese besluitvorming in België nog meer input gebruiken van de parlementsleden, toch kijken de Catalanen heel jaloers naar het feit dat regionale ministers woordvoerder van België kunnen zijn op Europese ministerraden.
Ook over de externe communicatie van het parlement werden ervaringen uitgewisseld. Uiteraard werd de politieke situatie in Spanje en België onder de loep genomen. Het was een zeer leerrijke tweedaagse.”

Marleen Vanderpoorten, Voorzitter van het Vlaams Parlement.

bron : http://www.marleenvanderpoorten.be/documents/weblog-items/2009-bezoek-aan-catalonie.xml?lang=nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: